Le Ragose

Norr om Verona, i staden Negrar, Valpolicella ligger Le Ragose  beläget med utsikt över mjuka, grönskande kullar, med högsta punkt 350 meter över havet.

År 1969 köpte enologen Arnaldo Galli och hans hustru Marta den 70 tunnland stora Le Ragose egendomen, som hade övergivits. Många utmärkta vinfält hade övergivits till förmån för mer lättodlade ställen på slätten.  De återplanterade vinfälten Le Ragose och Le Sassine och började göra Amarone och Valpolicella på ett så naturligt sätt som möjligt.
Läs mer

Här ligger 40 tunnland terrasserade vinfält i sydväst på branta sluttningar. De ligger långt över gränsen för den beryktade och ofta förekommande vinterdimman. Jorden är lera, rik på magnesium, kalcium och järn och marken under är väldränerad. Det idealiska läget ovanför dimman med låg fuktighet och utmärkt solexponering är särskilt lämpad för appassimento, processen för torkning av druvor väsentliga för Amarone produktion. Det gör det också möjligt för en lyckad mognad av lokala eller mindre kända druvsorter, som få tillverkare kan göra anspråk på.

Gårdens fyrtio tunnland är torrodlade, ingen bevattning och de branta vinfältens sluttningar kräver att allt arbete på fälten görs för hand. För lagring används stora slavonska ekfat, med experimentell användning av nya och begagnade franska Allier och Tronçais fat. Detta ger ett ärligt uttryck av subtila jordiga toner som gör ett vin från "Le Ragose" omisskännligt av sin plats och unikt i sig själv.

Marta Galli, som ofta kallas "La Signora del Vino" röstades fram 1990 till "Vin Maker of the World" av hennes kamrater, delvis på grund av hennes inflytande i återupprättandet av Valpolicella som en klassiker i Italienska viner och hjälpa dem att uppnå en DOC beteckning. Hon var också en av grundarna av det prestigefyllda VIDE organisationen av små familjeägda egendomar som främjar utmärkta och lokaltypiska viner, liksom ”Le Donne del Vino”, en internationell koncern för kvinnor i vinbranschen.

Paolo, manager och Marco, vinmakare förvaltar idag egendomen och de förblir trogen visionerna de delar med sina föräldrar - en vision där även de enklaste vinerna är gjorda för att utvecklas och åldras vackert i åratal.

LE RAGOSE
LE SASSINE RIPASSO SUPERIORE

Årgång: 2013
Art. nr. 75235
Pris: 277 kr
Alkoholhalt: 14 %
Restsocker: 1,02 g/l
Syra: 5,6 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

LE RAGOSE
CALOETTO 
AMARONE
CLASSICO 

Årgång: 2007
Art. nr. 71767
Pris: 666 kr
Alkoholhalt: 15,5 %
Restsocker: 2,33 g/l
Syra: 5,83 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

Äldre slutsålda årgångar    
Le Sassine Ripasso 2010
Le Sassine Ripasso 2013
Cabernet Sauvignon 2010
Amarone Classico 2006
Amarone "Caloetto" 2007