Talosa

Talosa, Montepulciano

April 2018 gav sig Vino Conoscenza ut på en resa i nordöstra Italien. Vi besökte bland annat vingårdar i Toscana, Montalcino och Montepulciano. Det var i den senare delen vi hade ett möte inbokat. Och för er som åkt mellan vingårdar med ett schema vet att det är mer en regel än ett undantag att komma försent.

Vi hade en tid bokad i gamla delen av Montepulciano, naturligtvis kom vi försent och våran kontakt hade gått för dagen.

Vi började titta oss omkring i denna gamla byggnaden och upptäcker att den är ifrån sent 1500 början 1600 tal. Byggnaden var som en stor labyrint med stentrappor, smidestrappor, gångar, salar och prång fyllt med historiska vinframställningstillbehör och antika vinflaskor.

Det fanns en ung student som jobbade extra där, som inte kunde något om vinerna.

Gården producerar sex röda viner, grappa och olivolja som sig bör.

Vi tänkte att vi prövar väl vinerna när vi ändå var här, och för att göra en lång historia kort så var det två viner som stack ut.

Rosso di Montepulciano D.O.C. ett fräscht lättdrucket vin, röd intensiv färg i glaset, doftar röda vinbär, mandel, smak av lite körsbär, björnbär, jordgubbar. Med tanninerna i perfekt balans. Perfekt till italiensk mat och antipasto, ett typiskt Toscanavin.

Vino Nobile di Montepulciano Riserva D.O.C.G.  Vi drack 2013 på plats och det visade sig ganska snabbt att detta var ett vin i vår smak, doften och smaken var förförisk vinet var helt klart drickfärdigt men med en lagringspotential på 15 år.

Läs mer

Vi åkte hem till Sverige tog tag i våra ”vanliga” arbeten då vinimporten är en hobby för oss.

Hösten 2020 i Coronamörkret började vi prata om denna gården igen, så vi beställde hem ett par flaskor för att uppdatera oss, det blir ju trots allt en hel del provande i Italien.

Efter testet hemma är vi helt övertygade Riserva 2015 kommer förgylla vintermörkrets kvällar i pandemitider medans Rosso får ackompanjera luncherna. Och för den som gillar eleganta viner med lågt restsockerinnehåll köp, detta är i en klass för sig.

Team Talosa
Cristian - säljchef, Raffaele - kock, Tillverkare av Franska Ekfat, Michele - VD, Andrea - vinkällarchef och Trombelli - vinemakaren.

TALOSA
ROSSO DI
MONTEPULCIANO

Årgång: 2019
Art. nr. 78637
Pris: 233 kr
Alkoholhalt: 14 %
Restsocker: 0,5 g/l
Syra: 5,2 g/l
Torrsubstans: 28 g/l
Sulfiter: 63 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad

TALOSA
NOBILE DI
MONTEPULCIANO RISERVA

Årgång: 2016
Art. nr. 79607
Pris: 444 kr
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 0,0 g/l
Syra: 5,2 g/l
Torrsubstans: 30 g/l
Sulfiter: 51 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad