Fornacelle

Allt startade egentligen redan 2017, i april närmare bestämt, då vi var på Vinitaly. Vi hade då pratat om att vi ville ha ett bra vin från Bolgheri i vår portfolio. Vinitaly är ett evenemang då man provar ett 100-tal viner under tre intensiva dagar. Att bland alla dessa överhuvudtaget hitta och välja det vin som sticker ut är ett kapitel för sig.

Normalt ska man ju inte gå efter etiketten på en vinflaska, men smakar vinet bra och etiketten är snygg, då är ju det en bonus. Det var precis det som hände när vi fick smaka vinerna hos Silvia på Fornacelle, jag kan fortfarande förnimma doft och smak på deras Foglio 38 på 100% Cabernet Franc.

Vi ville absolut gå vidare med denna lilla pärla, så vi försökte kontakta dem efter Vinitaly. I nästan ett helt år försökte vi få kontakt när vi till slut bestämde oss för att göra ett besök i Toscana. Plötsligt fick vi kontakt med Silvia på Fornacelle och en träff på vingården bokades.

Läs mer

Toscana som är en av de av de mest populära italienska regionerna ligger i den norra delen av centrala Italien. Området gränsar till regionerna Lazio i söder (med huvudstaden Rom), Umbrien i öst, Emilia-Romagna och Ligurien i norr och i väster hittar vi det Tyrrenska havet med ön Elba. Vi kallar ofta Toscana för Italiens hjärta.

Det är inte svårt att förstå att många svenskar förälskat sig i området.

Egendomen har varit i familjens ägo sedan 1600-talet, men först 1998 planterades vinrankor och vinfälten anlades av Stefano Billi. En bit in i nya millenniet fick man ekonomi att låta Stefanos fru Silvia representera vingården

Egendomen förfogar idag över 15 hektar, varav 8 hektar är ren vinodling.Det finns ett 1000-tal olivträd, 1 hektar persikoträd och en mängd andra grönsaksodlingar.

Egendomen tillhör Bolgheri DOC (Denominazione di Origine Controllata) en av dom mest prestigefyllda italienska vinregionerna.

Stefanos filosofi är ett högt ställt kvalitetstänk, han prioriterar hårt arbete och är särskilt noga med detaljer och framför allt ett lågt uttag. Rätt druva skall odlas i rätt terroir.

 Vi är nu stolta att kunna presentera tre av deras viner nu i november 2018.

Vin nr ett är en Art collection Foglio 38, Bolgheri Superiore DOC på 100% Cabernet Franc,
vin nr två
är Guarda Boschi, Bolgheri Superiore DOC
och vin nr tre är Zizzolo Rosso, Bolgheri DOC
Vinerna finns i systembolagets beställningssortiment från och med
2018-11-19 

FORNACELLE
FOGLIO 38
BOLGHERI SUPERIORE

Årgång: 2014
Art. nr. 71930
Pris: 500 kr
Alkoholhalt: 14 %
Restsocker: 0,10 g/l
Syra: 5,25 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

FORNACELLE
GUARDA BOSCHI
BOLGHERI SUPERIORE

Årgång: 2015
Art. nr. 73586
Pris: 400 kr
Alkoholhalt: 14 %
Restsocker: 0,43 g/l
Syra: 5,18 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

FORNACELLE
ZIZZOLO ROSSO BOLGHERI

Årgång: 2016
Art. nr. 75971
Pris: 250 kr
Alkoholhalt: 14 %
Restsocker: 0,55 g/l
Syra: 5,10 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

Äldre slutsålda årgångar    
Guarda Boschi, Bolgheri Superiore DOC 2014