Enzo Boglietti

Azienda Agricola Enzo Boglietti är en familjeägd egendom, Enzo Boglietti ansvarar för allt som gäller själva vinet, Hans bror Gianni Boglietti ansvarar för marken, vingårdarna och druvornas kvalité.

Vineriet ligger i hjärtat av La Morra och vingårdarna ligger i kommunerna La Morra, Barolo, Monforte, Serralunga dAlba och Roddino e Sinio.
Här produceras ca 100 000 flaskor på 22 ha vingårdsegendomar.

Enzo berättar att egentligen började allt 1991 med 3 ha vilket var ett arv från farfar Matteo Boglietti född 1899 och införlivades senare med arvet från morfar Giovanni Montanaro född 1900.
Innan 1991 såldes alla druvor till det lokala vinkooperativet Cantina sociali, för att de inte hade möjlighet att ta hand om skörden själva. Det gällde även mjölk och spannmål vilket allt såldes som bulk.

Läs mer

Endast en liten del av vindruvorna behölls för att gör familjens eget vin och då var det av de druvor som var av så låg kvalité att de inte gick att sälja.
En avgörande faktor som fick dem att byta spår var när det kom billig mjölk från Tyskland i slutet på 1980-talet och man inte kunde sälja inhemska jordbruksprodukter. Då var det dags att byta spår, vilket de gjorde.

Ivrigt påhejade av vänner och andra namnkunniga vinmakare började de tunna ur i vingårdarna bland vinrankorna, så kallad green harvesting, till deras fars besvikelse. Han var definitivt inte van att kasta grödor, men det finns inga genvägar till kvalité. Stallen gjordes om till vineri och vinkällare. Pumpar lånades och det investerades i vinpress, ståltankar och stora ekfat.

Målet är att göra vin på druvans sanna karaktär, och att ta vara på omgivningen och respektera miljön till det yttersta. På vinfälten följs de senaste rönen inom organiskt jordbruk. De är stolta att de är ekologiskt certifierade från och med årgång 2017.

Stor vikt läggs vid fruktkvalitet och låga uttag vilket borgar för kvalité. Naturligtvis plockas alla druvor för hand. Deras Barolovingårdar har utmärkta lägen, och tillhör de mest exklusiva i distriktet, höjden varierar mellan 320-480 meter. Under senare år har de experimenterat med olika sorters ek för att ytterligare förfina metoderna, för att få mer eleganta Barolo.  Antalet tillverkade Barolo varierar mellan 15000 - 21000 beroende på årgång och druvkvalité.

Detta är Vino Conoscenzas första gård i Piemonte, och vi är stolta att kunna erbjuda den kvalité våra kunder efterfrågar. Med denna vingård lägger Vino Conoscenza till tre fantastiskt fina viner i vår framgångsrika portfolio.

Information, bild och faktablad nedan.

ENZO BOGLIETTI
LANGHE BUIO DOC

Årgång: 2014
Art. nr. 79166
Pris: 330 kr
Alkoholhalt: 14 %
Restsocker: 0,3 g/l
Syra: 5,64 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

ENZO BOGLIETTI
BAROLO BRUNATE DOCG 

Årgång: 2013
Art. nr. 72198
Pris: 699 kr
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 0,4 g/l
Syra: 5,85 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

Äldre slutsålda årgångar
Barolo Brunate 2013
Barbera d'alba 2015
Langhe Buio 2014