Claudio Cipressi

Claudio Cipressi’s vingård ligger strax utanför byn San Felice del Molise, i provinsen Campobasso I Molise. Vingården är högt belägen och utsikten mot det Adriatiska Havet och de omgivande kullarna är fantastisk.

Molise är en av Italiens minsta vinregioner och gränsar i norr till Abruzzo och i söder till Apulien, här finner du inga stora industrier, luften är ren och klar och det är också en av anledningarna till att Claudio med stor entusiasm odlar sina viner på 16 hektar. Han var en av förgrundsfigurerna att återinföra den regionala druvan Tintilia, som till för drygt 15 år sedan nästan var helt borta som druvsort.

Claudio är mycket noggrann under hela vinprocessen. Druvorna väljs ut och skördas för hand, han lägger stor vikt på att temperaturen på musten ska vara den bästa och vilka tunnor han använder vid lagring och förfining av vinet. Claudio vill att att druvans orginalsmak i så hög grad som möjligt ska kännas i vinet.

Läs mer

Vingården har de senaste 15 åren arbetat helt enligt ”l’agricoltura Bio”, det innebär att gården inte använder någon form av gödningsmedel eller någon kemisk produkt på vinrankorna. Den enda produkten som används är ”Poltiglia Bordolese” (sk. Bordeaux Mixture) och sulfat och även dessa i mycket begränsade mängder.

Vingården ligger högt belägen på kullar minst 500 m.ö.h där det inte finns föroreningar och inte heller insekter som är skadliga för vinrankorna. Claudio säger själv att han också märker att sedan han började med ekologisk odling har plantorna blivit mer resistenta mot olika sjukdomar och att produkten fått en mycket högre kvalitet .

Sedan 2014 är gården officiellt certifierad som ekologisk.

Önskar du hjälp med att boka besök på hans vingård och för boende eller/och rundtur i Molise, kontakta gärna Karin Bergqvist på mail karin@artandbreakfast.it. Karin driver ett B&B i byn Ripabottoni och erbjuder också sina gäster olika aktiviteter i området. www.artandbreakfast.it

CLAUDIO CIPRESSI
TINTILIA 66 DOP

Årgång: 2012
Art. nr. 78944
Pris: 400 kr
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 0,9 g/l
Syra: 5,8 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

CLAUDIO CIPRESSI
SETTEVIGNE, TINTILIA DOP
EKOLOGISKT

Årgång: 2015
Art. nr. 76817
Pris: 299 kr
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 1,0 g/l
Syra: 6,1 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

Äldre slutsålda årgångar
Tintilia 66 DOP 2011
Settevigne Tintilia DOP ekologisk 2013
Settevigne Tintilia DOP ekologisk 2015