Ca’ La Bionda

Ca' La Bionda, Marano Valpolicella

Det hela började för över 100 år sedan när Pietro Castellani bestämde sig för att börja odla vindruvor. Året var 1902. Pietro arbetade här passionerat med vinframställning samt oliv- och körsbärsodlingar. Generation efter generation tog detta vidare. Förfinade och förbättrade under resans gång. Idag är det fjärde generation efter Pietro som sköter om vingården.

1999 avslutade Alessandro Castellani sina studier på det anrika institutet San Michele all’ Adige som anses vara Italiens främsta skola inom jordbruk och vinkunskap. Alessandro återvänder till vingården som hans far Pietro, som bär sin farfars fars namn, nu är ägare av. Alessandro med sin erfarenhet och kunskap tar rollen som vinmakare och börjar skapa viner. De första vinerna är från årgång 2000, ett av dem är Campo Casalvegri. En Cru från Casalvegri. Detta var den första Superiore som gjorts på enbart färska druvor i området. En annan Cru som Alessandro tar vidare är Amarone ”Ravazzol”. Denna skapades redan 1997 medans Alessandro studerade och är från start också en viktig del av Ca´ La Biondas viner.

Namnet på vingården, Ca’ la Bionda, kommer från Ca som är kort för Casa som betyder hus och La Bionda som betyder Blondinen. Alessandros farmors mor var nämligen blondin och bodde på vingården. Innevånarna i kringliggande byar kallade då vingården Ca’ la Bionda, fritt översatt ”Blondinens hus”.

Läs mer

2001 inleder Alessandro bygget av vineriet som det ser ut idag. Vineriet byggs av kalksten och på ett genomtänkt sätt där man utnyttjar nivåskillnader som gör att användandet av pumpar och andra logistiska hjälpmedel kan minimeras. Vineriet står klart 2008 och ligger precis bredvid det gamla vineriet som nu gjorts om till boningshus.

Redan från år 2000 inleder Alessandro arbetet med att göra hela vingården organisk. Med organisk menas att det är förbjudet att använda kemikalier och bekämpningsmedel på odlingarna. Detta är en svår process som oftast tar många år att få certifierad. Då kringliggande vingårdar använder sig av bekämpningsmedel som lätt kan blåsa över på närliggande odlingar får Alessandro köpa mark som har en funktion nästan som en brandgata mellan hans odlingar och sina grannar för att på så sätt garantera att alla odlingar är helt fria från bekämpningsmedel. 2012 börjar arbetet med att certifiera gården under ledning av Alessandros bror Nicola. Allt arbete ger till slut resultat när hela vingården 2016 blir certifierad organisk.

För att kunna hålla vingården organisk så har Ca’ La Bionda tagit hjälp av en lite ovanlig hjälpreda, får. Den lokala fårrasen ”Brogna” från Lessinia bergen sköter det arbete bekämpningsmedel annars gör. Fåren håller ogräs och annat ovälkommet borta. Fåren får mat och vingården hålls organisk. Win-win.

Familjen består idag av Alessandro som är vinmakaren och den som är kontakten utåt. Alessandros far Pietro som är ägare och jobbar på odlingarna. Nicola, Alessandros bror, utbildad Agronom och har hand om odlingarna. Till sist Alessandros fru Valentina som arbetar på kontoret och sköter mycket av det praktiska där.

Alessandro Castellani 

CA' LA BIONDA
SUPERIORE
CASALVEGRI
EKOLOGISKT

Årgång: 2016
Art. nr. 79450
Pris: 268 kr
Alkoholhalt: 13,5 %
Restsocker: 2 g/l
Syra: 5,3 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

CA' LA BIONDA
AMARONE
CLASSICO
RAVAZZÒL

Årgång: 2013
Art. nr. 72085
Pris: 619 kr
Alkoholhalt: 16 %
Restsocker: 4 g/l
Syra: 6,8 g/l
Läs mer: Vinfaktablad

CA' LA BIONDA
RIPASSO
MALAVOGLIA
EKOLOGISKT

Årgång: 2016
Art. nr. 79126
Pris: 288 kr
Alkoholhalt: 14 %
Restsocker: 2 g/l
Syra: 5,4 g/l
Läs mer: Vinfaktablad